top of page

Bulmacayı Çözer Misiniz?

  • elifipek2
  • 27 May 2020
  • 2 dakikada okunur






Sizce yukarıdaki şekil dizisi ne anlama geliyor? Anlamsız şekiller yan yana sıralanmış gibi. Aynısını yapmaya çalışsanız zorlanır mısınız? Daha da ötesi her şekli aklınızda tutun, başka başka sıralamalar ile yeni diziler oluşturalım. Her şeklin bir de sesi var. Onları da aklınızda tutun. Örneğin bayrak şeklinin sesi o sesi ile aynı, zafer şeklinin sesi a sesi ile aynı, işaret parmağı şeklinin sesi e sesi ile aynı. Şimdi bir deneme yapalım. Aşağıdaki şekillerin seslerini sıralı bir biçimde, hızlıca okuyun.




Kendinize 5 üzerinden kaç verirsiniz? 1 zayıf? 2 eh işte, geçer? 3 fena değil, orta? 4 iyi? 5 pekiyi?

7 yaşına gelen çocuklarımızı, okuma yazma olgunluğuna ulaştıklarını düşünerek ilköğretime başlatıyoruz. Hatta 6 yaşında olan birçok çocuk da aynı dönemde okula başlıyor. Ders programlarının uygulanmaması, sınıflarda öğrenci dolaplarının olmamasını da düşünürsek küçücük bedenlere kocaman kocaman çantalar yükleniyor. Tüm ders kitapları, çalışma kitapları, defterler küfe gibi sırtlarında. Sabahın karanlığında uyanıp hem bedensel hem zihinsel olarak saatlerce çalışmalarını istiyoruz. Şekiller gösterip aynısını çizmelerini, her şeklin sesini hatırlamalarını istiyoruz. Bir dünya kurala da dikkat etmeleri gerekiyor. Çok zor bir çalışma değil mi? Neyse ki, onlar bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri ile tüm bunların üstesinden geliyorlar ve oyun oynamaya da enerjileri kalıyor.

Artık başlığımızı açıklamanın zamanı geldi.




OKUMA YAZMA ÖĞRENMEK ZOR BİR İŞTİR.

Okuma yazma etkinliği sırasında beynimizin bir çok alanına iş düşer. Bu görev çok hızlı bir şekilde yerıne getirilir. Sağlıklı bir insan için okuma yaşı 7, yazma yaşı 8’dir. Birinci sınıfa devam eden bir çocuk dakikada 65 kelime okur. Bu sayı birinci sınıfın sonunda 70’e çıkar. Tahtada gördüğünü defterine yazabilir, 7 kelimelik bir cümleyi aklında tutabilir. Kendisine söylenenleri aynı zamanda yazabilir.


Dikkat eksikliği, hiperaktivite sendromu, zihin engeli, gelişimsel bozukluklar, özgül öğrenme güçlüğü gibi yapısal(nörolojik) durumlar,


anne babanın boşanması, okula başlama döneminde kardeş sahibi olma, öğretmen ile iyi ilişkiler kuramama, aile içinde yaşanan sıkıntılar gibi sarsıcı yaşantılar


çocuğun okuma yazma öğrenmesini etkileyebilir, geciktirebilir.


Her yazımda belirttiğim gibi önemli olan erken müdahaledir. İyi bir değerlendirme süreci ve kişiye özel uygulanan programlar, uygun teknikler kullanılarak verilen eğitimler, anne baba ve öğretmenin bilgilendirilmesi ile birçok sorun aşılabilir.

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

Ebeveyn Danışmanlığı

Deneyimsel Oyun Terapisi

0555 294 7343

Haberleşelim!

Bana yazabilirsiniz...

Teşekkürler! Görüşmek üzere...

bottom of page